Naslovna Programi FEAD faza I

FEAD faza I


Fond europske pomoći za najpotrebitije logo Europska unija logo

Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći naziv je projekta kojeg provodi Caritas Zadarske nadbiskupije.

A sve je počelo proteklog ljeta kada je Ministarstvo socijalne politike i mladih (kako je tada još glasio njihov naziv) objavilo otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“. Poziv je objavljen 21. srpnja, a bio je otvoren do 23. kolovoza 2016. godine.

Financijska sredstva, potrebna za provedbu ovog i ostalih 12 projekata koji su prošli na ovom natječaju, Ministarstvo povlači iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije država članica EU.

Caritas Zadarske nadbiskupije je s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (Ministarstvo je u međuvremenu promijenilo naziv) 30. rujna 2016. godine potpisalo ugovore kojima je uređeno da je projekt provodi od tog dana do 29. rujna 2017. godine. Spomenula sam ugovore, što znači da se pod jednim nazivom zapravo paralelno provode tri projekta:
- Materijalna deprivacija tipa 1 (MD1) – a odnosi se na nedostatak hrane
- Materijalna deprivacija tipa 2 (MD2) – što se odnosi na osnovnu materijalnu pomoć, tj. osnovnu potrošačku robu ograničene vrijednosti namijenjenu za osobnu uporabu najpotrebitijih osoba
- Tehnička pomoć – a to su sredstva namijenjena učinkovitijoj provedbi operacija (s ciljem smanjenja administrativnog opterećenja).

Tim ugovorima za provođenje Materijalne deprivacije tipa 1 odobreno je 2.557.000,00 kn, za provođenje Materijalne deprivacije tipa 2 992.000,00 kn te za Tehničku pomoć 28.000,00 kn.

Projekt se financira u 100%-tnom iznosu, točnije 85% svih ranije navedenih iznosa dolazi iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, dok preostali dio od 15 % osigurava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Sredstvima odobrenim kroz MD1 osigurat će se paketi hrane koji će se korisnicima dijeliti u Socijalnoj samoposluzi sv. Frane te gotovi obroci koji će biti pripremani u Pučkoj kuhinji sv. Vinko Paulski u zadru te Pučkoj kuhinji sv. Ante u Benkovcu. Također, za one osobe koje neće biti u mogućnosti osobno preuzeti pakete s hranom ili gotova jela, osigurana su sredstva za dostavu u njihove domove.

Gotove obroke primat će 300 osoba svakodnevno, dok je još 200 osoba u ime svojih obitelji jednom mjesečno primati pakete s hranom. Ciljanu skupinu čine samci i obitelji koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva. Radi se, dakle, o višečlanim obiteljima, samohranim roditeljima, umirovljenicima bez podrške obitelji, samcima čiji mjesečni prihodi nisu dostatni za podmirenje svih potreba i obveza. Jedan dio njih je nezaposlen, a pomoć koju primaju nije dostatna za sve mjesečne potrebe. Dio ciljane skupine čine i zaposlene osobe koje za svoj rad ne primaju plaću, plaću primaju neredovito ili je ona nedostatna za uzdržavanje obitelji. Mirovine umirovljenika često su toliko niske da jedva pokrivaju režije pa se umirovljenici, ukoliko nemaju podršku ostatka obitelji, moraju snalaziti za pokrivanje troškova hrane, kao i ostale troškove. Pri odabiru ciljane skupine prioritet se daje onim osobama koje nisu obuhvaćene sustavom socijalne pomoći, a žive u teškim uvjetima.

Sredstvima odobrenim kroz MD2 osigurat će se paketi pelena, vlažnih maramica i zaštitnih krema, školske torbe, školske knjige, školski pribor, sportska oprema (koja uključuje odjeću i obuću za nastavu tjelesne kulture te sport kojim se dijete bavi), zatim kuhinjsku opremu (točnije lonce, tave, tanjure, pribor za jelo), tekstil za domaćinstvo kao što su posteljina i ručnici, potom higijenski proizvodi kao što su četkice i pasta za zube, gelovi za tuširanje, šampon za kosu, sapuni, pribor za brijanje, detergenti i sl. te bezreceptni lijekovi i dodaci prehrani. Sve ovo dijelit će se putem Socijalne samoposluge te je, također, moguća dostava za one korisnike koji ne mogu osobno doći po pakete.

80 obitelji s malom djecom jednom mjesečno će primati pakete s pelenama, vlažnim maramicama i zaštitnom kremom. 80 djece školske dobi dobit će anatomske školske torbe, školske udžbenike, školski pribor te sportsku opremu. Kuhinjska oprema i tekstil za domaćinstvo će se za 60 obitelji dijeliti jednokratno, dok će se bezreceptni lijekovi i dodaci prehrani dijeliti u dva navrata. Naposljetku, 100 obitelji će 4 puta primiti pakete s higijenskim proizvodima. Ovdje su navedene brojke koje su određene u projektnoj prijavi. Bitno je naglasiti kako se provedbom postupka nabave u više grupa proizvoda postiglo znatno niže cijene od onih predviđenih, a to će rezultirati povećanjem broja ciljane skupine.

Budući su natječajna dokumentacija, a i sam Ugovor potpisan s Ugovornim tijelom nalagali provedbu postupaka nabave, Caritas je podugovorio certificiranog stručnjaka za javnu nabavu, koji je, evo, neke postupke već proveo, a neki se privode kraju. (javni natječaj, jednostavna nabava i direktna pogodba) Kupljena su, također, dva laptopa i dva mobitela.

Planiranje popratnih mjera bio je jedan od uvjeta da projekt bude odobren za financiranje. Kako bi se utjecalo na suzbijanje siromaštva, osim podjele hrane i gotovih obroka čime se utječe na suzbijanje posljedica siromaštva, potrebno je potražiti uzroke samog siromaštva te na njih pokušati djelovati. Angažirane su, stoga, dvije socijalne radnice koje će individualnim pristupom sa svakim korisnikom pokušati djelovati na rješavanju problema. Kod preuzimanja paketa hrane ili gotovih obroka one će, u naizgled neformalnom razgovoru, pokušati doći do uzroka problema te vidjeti koja su moguća rješenja istog. Za potrebe provedbe ove mjere osmišljen je letak, a u njemu su sadržane brojne informacije i savjeti kao neka od mogućih rješenja.

Kod provedbe popratne mjere u okviru MD2 naglasak je stavljen na obrazovanje. Budući će kroz ovu mjeru biti podijeljena osnovna materijalna pomoć, a značajan dio odnosit će se na školske knjige, pribor i sportsku opremu popratnom mjerom obuhvatit će se djeca školske dobi. Za tu svrhu već je angažiran stručnjak pedagoškog usmjerenja koji ima zadatak naglasiti djeci ulogu obrazovanja u borbi protiv siromaštva. U proteklom periodu osmišljena je brošura koja će biti podijeljena djeci uključenoj u ovaj projekt, a koja snažno naglašava važnost obrazovanja.