Naslovna Programi FEAD faza II

FEAD faza II


Fond europske pomoći za najpotrebitije logo Europska unija logo

Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći – faza II naziv je projekta kojeg provodi Caritas Zadarske nadbiskupije.

Naime, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u studenom 2017. godine objavilo otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza II“. Caritasov projekt je uspješno prošao sve faze ocjenjivanja te je provedba počela 16. srpnja ove godine. Planirano trajanje projekta je godinu dana te će njegova provedba završiti 15. srpnja 2019. godine.

Važno je naglasiti kako financijska sredstva, potrebna za provedbu ovog i ostalih 18 projekata koji su prošli na ovom natječaju, Ministarstvo povlači iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije država članica EU – skraćeno FEAD.

Dakle, Caritas Zadarske nadbiskupije je s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 16. srpnja 2018. godine potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava vrijedan ukupno 4.921.910,03 kn. Od toga 3.498.000,00 kn se odnosi na Materijalnu deprivaciju tipa 1 (MD1) – ili nedostatak hran, 1.346.400,03 kn na Materijalnu deprivaciju tipa 2 (MD2) – ili osnovnu materijalnu pomoć te 77.510,00 kn na Tehničku pomoć.

Projekt se financira u 100%-tnom iznosu, točnije 85% svih ranije navedenih iznosa dolazi iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, dok preostali dio od 15 % osigurava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Sredstvima odobrenim kroz MD1 osigurat će se paketi hrane koji će se korisnicima dijeliti u Socijalnoj samoposluzi sv. Frane te gotovi obroci koji će biti pripremani u Pučkoj kuhinji sv. Vinko Paulski u Zadru te Pučkoj kuhinji sv. Ante u Benkovcu. Također, za one osobe koje neće biti u mogućnosti osobno preuzeti pakete s hranom ili gotova jela, osigurana su sredstva za dostavu u njihove domove.

Gotove obroke primat će 300 osoba svakodnevno, dok će još 270 obitelji ili oko 1.350 osoba jednom mjesečno primati pakete s hranom. Ciljanu skupinu čine samci i obitelji koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva. Radi se, dakle, o višečlanim obiteljima, samohranim roditeljima, umirovljenicima bez podrške obitelji, samcima čiji mjesečni prihodi nisu dostatni za podmirenje svih potreba i obveza. Jedan dio njih je nezaposlen, a pomoć koju primaju nije dostatna za sve mjesečne potrebe. Dio ciljane skupine čine i zaposlene osobe koje za svoj rad ne primaju plaću, plaću primaju neredovito ili je ona nedostatna za uzdržavanje obitelji. Mirovine umirovljenika često su toliko niske da jedva pokrivaju režije pa se umirovljenici, ukoliko nemaju podršku ostatka obitelji, moraju snalaziti za pokrivanje troškova hrane, kao i ostale troškove. Pri odabiru ciljane skupine prioritet se daje onim osobama koje nisu obuhvaćene sustavom socijalne pomoći, a žive u teškim uvjetima.

Sredstvima odobrenim kroz MD2 osigurat će se paketi pelena, vlažnih maramica i zaštitnih krema, školske torbe, školske knjige, školski pribor, sportska oprema (koja uključuje odjeću i obuću za nastavu tjelesne kulture), zatim kuhinjsku opremu (točnije lonce, tave, tanjure, pribor za jelo), tekstil za domaćinstvo kao što su posteljina i ručnici, potom higijenski proizvodi kao što su četkice i pasta za zube, gelovi za tuširanje, šampon za kosu, sapuni, pribor za brijanje, detergenti i sl. Sve ovo dijelit će se putem Socijalne samoposluge te je, također, moguća dostava za one korisnike koji ne mogu osobno doći po pakete.

110 obitelji s malom djecom jednom mjesečno će primati pakete s pelenama, vlažnim maramicama i zaštitnom kremom. 85 djece školske dobi već je dobilo anatomske školske torbe ili ruksake, školske udžbenike i školski pribor, a uskoro će dobiti i sportsku opremu. Kuhinjska oprema i tekstil za domaćinstvo će se za 120 obitelji dijeliti jednokratno, dok će će pakete s higijenskim proizvodima primiti 5 puta tijekom trajanja projekta. Ovdje su navedene brojke koje su planirane u projektnoj prijavi. Kako ovih dana privodimo kraju postupke nabave te očekujemo da ćemo postići cijene niže od onih planiranih, za očekivati je da će to rezultirati povećanjem broja ciljane skupine.

Možda je važno istaknuti kako ćemo sredstvima osiguranim kroz Tehničku pomoć nabaviti jedan dio profesionalne kuhinjske opreme za Pučku kuhinju tu u Zadru te tako unaprijediti uvjere pripreme gotovih obroka.

Planiranje popratnih mjera bio je jedan od uvjeta da projekt bude odobren za financiranje. Kako bi se utjecalo na suzbijanje siromaštva, osim podjele same pomoći čime se utječe na suzbijanje posljedica siromaštva, potrebno je potražiti uzroke samog siromaštva te na njih pokušati djelovati. Angažirane su, stoga, dvije socijalne radnice i financijska savjetnica koje će individualnim pristupom sa svakim korisnikom pokušati djelovati na rješavanju problema. Za naše korisnike one će organizirati grupne ili individualne susrete te tom prilikom pokušati doći do uzroka problema te vidjeti koja su moguća rješenja istog. Za potrebe provedbe ove mjere osmislit će se letak, a u njemu će biti sadržane brojne informacije i savjeti kao neka od mogućih rješenja.

Kod provedbe popratne mjere u okviru MD2 naglasak je i ovoj drugoj fazi stavljen na obrazovanje. Budući se značaj dio materijalne pomoći odnosi na školske potrepštine, točnije udžbenike, torbe i pribor, popratnom mjerom bit će obuhvaćena djeca školske dobi. Za tu svrhu već je angažiran stručnjak pedagoškog usmjerenja koji ima zadatak naglasiti djeci ulogu obrazovanja u borbi protiv siromaštva. U sklopu ove mjere bit će osmišljena brošura koja će se podijeliti djeci uključenoj u ovaj projekt, a koja snažno naglašava važnost obrazovanja.