Naslovna Novosti Tegljač Hrvatskog Caritasa stigao u Ukrajinu s više od 20 t. nužne humanitarne pomoći

Tegljač s humanitarnom pomoći što ga je Hrvatski Caritas prošli tjedan poslao u Ukrajinu kako bi ljudima pogođenim ratom dostavio najnužniju pomoć probio se do središta Kijevsko-žitomirske nadbiskupije.


Pošiljka od 29 paleta prehrambenih proizvoda te 3 palete higijenskih i sanitetskih materijala, ukupne težine više od 20 t., sastojala se od trajnih namirnica koje su darovale hrvatske tvrtke, udruge i građani: konzerviranog voća i povrća, mesnih i ribljih konzervi, gotovih jela, juha, keksa te pelena, flastera, medicinskih šprica i zavoja. Ukupna je vrijednost ove pošiljke veća od 350.000 kuna.

Tegljač Hrvatskog Caritasa stigao u Ukrajinu s više od 20 t. nužne humanitarne pomoći

Humanitarna pošiljka Hrvatskog Caritasa upućena je nacionalnom ukrajinskom Caritasu-Spes, transport kroz Ukrajinu koordinirao je njihov ured u Mukačevu, a na odredištu ju je dočekao don Zvonimir Šesnić, hrvatski svećenik na službi u Kijevsko-žitomirskoj biskupiji, koji je u video-poruci uz pjesmu „Kome bi šumilo more moje sinje“ za darovane proizvode zahvalio s: „Veliko hvala Hrvatima!“

Hrvatski Caritas zahvaljuje svima koji su svojim novčanim ili materijalnim darom omogućili da nužno potrebne namirnice stignu u srce Ukrajine: Grupi Pivac, Vindiji, Podravki, Krašu, Šimić Co., Spegri, Glasu Koncila, Zakladi Vigilare, članovima Malteškog reda u Hrvatskoj te tvrtki Victor Energy, koja je osigurala transport do Ukrajine a Trast d.d. špeditersku potporu. Zahvala je upućena i svim hrvatskim građanima koji su tijekom proteklih tjedana nazivali donacijski broj Hrvatskog Caritasa ili na račun akcije „Pomoć za Ukrajinu“ uplatili novčani dar, i na taj način, zajednički, sudjelovali u ostvarenju ovog projekta solidarnosti sa ljudima iz prijateljske Ukrajine pogođenima ratnim stradanjima.

Hrvatski Caritas već je potkraj veljače inicijalnom uplatom iz svojega interventnog fonda podupro program žurne pomoći Ukrajinskog Caritasa i Caritasa Spes u suradnji s konfederacijom Caritasa Internationalis te s drugim nacionalnim Caritasima sudjeluje u pomoći u zbrinjavanju ukrajinskih prognanika i izbjeglica. Pokrenuo je i nacionalnu humanitarnu akciju u koju su se novčanim i materijalnim darovima te uslugama već uključile brojne tvrtke i ustanove, udruge i građani.

Tegljač Hrvatskog Caritasa stigao u Ukrajinu s više od 20 t. nužne humanitarne pomoći

U akciju Hrvatskog Caritasa „Pomoć za Ukrajinu“, u kojoj je dosad prikupljeno više od 3.500.000 kuna, a kojom se osim izravne pomoći podupire i program žurne pomoći prognanicama i izbjeglicama, koji Ukrajinski Caritasi provode uz potporu Caritasa Internationalis i nacionalnih Caritasovih organizacija članica, možete se uključiti:
• Pozivima na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 0609010 (cijena po pozivu 6,25 HRK, PDV uključen)
• Uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR3823400091511177677
• Uplatom on-line donacije putem mrežne stranice Hrvatskog Caritasa www.caritas.hr