Naslovna Novosti Hrvatski Caritas predstavio planirane aktivnosti programa „Za 1000 radosti“

Hrvatski Caritas predstavio planirane aktivnosti svojega tradicionalnoga nacionalnoga cjelogodišnjeg programa „Za 1000 radosti“ koje će provoditi uz slogan „Govori dobrim!“


U četvrtak 17. studenoga 2022. u 10.30 h u prostorijama Etnografskog muzeja u Zagrebu, prostoru izložbe „Lica gladi“, Hrvatski je Caritas predstavio nacionalni program „Za 1000 radosti“.

Ivana Lušić, voditeljica odnosa s javnošću Etnografskog muzeja, okupljenima je uputila pozdravne riječi, naglasivši da oko 2 milijarde ljudi u svijetu živi na rubu egzistencijalnih uvjeta te da je borba protiv gladi zahtijeva zajedništvo i suradnju.

Hrvatski Caritas predstavio planirane aktivnosti programa Za 1000 radosti

O planiranim aktivnostima u nacionalnom humanitarnom programu za pomoć najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj „Za 1000 radosti“, koji će Hrvatski Caritas u zajedništvu s mrežom Caritasa provoditi tijekom narednih 12 mjeseci kao i o njegovim ciljevima, načinu provedbe te mogućnostima uključenja i potpore obiteljima u potrebi, govorio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik.

Rekao je kako se Hrvatski Caritas obraća svim sastavnicama hrvatskog društva. „Želimo sve nas potaknuti da se, usprkos brojnim negativnostima, rastu cijena, nesigurnosti i ratnim prijetnjama usredotočimo na ono što je u našoj moći: dobrim ispuniti prostor oko sebe, odnose s ljudima, vrijeme kojim raspolažemo. Dobro je ono što nam nitko ne može oduzeti. Stoga je slogan koji ćemo u programu promicati: „Govori dobrim!. Započet prije dvadeset godina kao predbožićna akcija, „Za 1000 radosti“ prerastao je u cjelogodišnji program kojim nastojimo u društvu razviti socijalnu osjetljivost, solidarnost i uzajamnost te ujedno prikupiti konkretnu pomoć za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj koje teško preživljavaju boreći se s bolesti, nezaposlenosti i siromaštvom.“ Fra Tomislav Glavnik zahvalio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja, uz čiju preporuku Hrvatski Caritas šalje u sve škole prigodne kartice koje potiču na konkretna djela i pomoć, uz pozive na donacijski telefon 0609010 ili uplate na račun „Za 1000 radosti“. Zahvalio je također pojedincima i tvrtkama koje za siromašn obitelji daruju novčana sredstva, proizvode i usluge. Program se provodi u zajedništvu s nad/biskupijskim caritasima, koji će temeljem uvida župnih caritasa prikupljena sredstva usmjeriti obiteljima u svojoj sredini kojima su pomoć, ohrabrenje i nada trenutno najpotrebniji.

Hrvatski Caritas predstavio planirane aktivnosti programa Za 1000 radosti

Dr. sc. Tanja Kocković Zaborski, suautorica izložbe „Lica gladi“ napomenula je kako „izložba ne pruža odgovore, odnosno rješenja za glad u svijetu te da je gladi uvijek bilo i uvijek će je biti, no ono što je potrebno jesu zajedništvo i suradnja kako bismo pružili pomoć ljudima u što većem broju“.

Hrvatski Caritas predstavio planirane aktivnosti programa Za 1000 radosti

Fra Tomislav Glavnik na kraju je zahvalio svima koji će na različite načine dati svoj doprinos programu „Za 1000 radosti“ – „Govori dobrim!“ i svakodnevnoj hrabroj borbi tisuća obitelji u životnim utakmicama protiv najopasnijih protivnika: gladi i siromaštva, osobito naglasivši važnost uloge medija u promicanju dobra i zahvalivši za pomoć koju pružaju Caritasu u provedbi njegova poslanja. Program konferencije moderirala je Tanja Maleš, koja je na završetku istaknula primjere obitelji koje su proteklih tjedana dobile pomoć iz sredstava programa „Za 1000 radosti“.

Više o programu „Za 1000 radosti“ – „Govori dobrim!“ možete naći na: www.caritas.hr

Kontakt: Marijana Bosnar; Boris Peterlin, 01 5635 045/46; 091 2635 011; 0981388396; caritas.croatia@caritas.hr

Hrvatski Caritas predstavio planirane aktivnosti programa Za 1000 radosti