Naslovna Novosti Za 1000 radosti – Intervencija

Hrvatski Caritas predstavio svoje predbožićne akcije:
Nedjelju Caritasa i Za 1000 radosti – Intervencija -
namijenjenu prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj


Hrvatski Caritas predstavio je danasu Zagrebu dvije svoje predbožićne akcije: "Nedjelju Caritasa", koju ove godine provodi pod nazivom "Gospodin ostaje vjeran dovijeka! i 14. po redu tradicionalnu nacionalnu božićnu humanitarnu akciju "Za 1000 radosti", namijenjenu prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj, koju provodi pod nazivom "Intervencija". O ovim dvjema akcijama, kao i o drugim aktivnostima Hrvatskoga Caritasa koje su u tijeku i kojima se prikuplja pomoć za obitelji koje teško same nose životne terete oskudice, bolesti, osamljenosti, nezaposlenosti i zaduženosti govorili su predsjednik Hrvatskoga Caritasa mons. Josip Mrzljak i njegov ravnatelj mons. Fabijan Svalina.

Nedjelja Caritasa tradicionalno se obilježava treće nedjelje došašća. Usmjerena je crkvenoj javnosti i provodi se odlukom hrvatskih biskupa, ove godine u nedjelju 11. prosinca, kada će se u svim crkvama prikupljati novčani prilozi vjernika namijenjeni djelovanju Caritasa. Ti su darovi namijenjeni cijeloj Caritasovoj mreži: župnim, nad/biskupijskim i Hrvatskom Caritasu.

U prigodnoj poslanici naslovljenoj "Gospodin ostaje vjeran dovijeka", koja je uz promotivne plakate poslana u više od 1500 župa diljem Hrvatske, biskup Mrzljak upozorava kako "zatvaranjem Svetih vrata u našim katedralama i svetištima nipošto nisu zatvorena vrata Božjega milosrđa, nego se nadamo da su još više otvorena". Kazao je kako smo pozvani odazvati se na Božji poziv vjernosti, a to se očituje uvijek onda "kad se zauzmemo za neki čin kojim se potvrđuje, čuva ili brani dostojanstvo čovjeka, života, pravo na slobodu, jednakost, svaki put kada skupimo hrabrosti da se usprotivimo nepravdi, kada zaštitimo nerođene, slabe, nemoćne, bolesne, neuke, potlačene".

Govoreći o djelovanju Hrvatskog Caritasa, mons. Mrzljak naglasio je kako je ono teče kontinuirano, cijele godine i kako ga požrtvovnim radom nadahnjuju volonteri u župama, koji vide što je komu potrebno te ostvaruju susret s čovjekom u potrebi, koji je ponekad i važniji od konkretne pomoći.

Predstavljajući 14. izdanje akcije "Za 1000 radosti" u sklopu cjelogodišnjega programa pomoći obiteljima u potrebi, mons. Fabijan Svalina objasnio je kako je njen naziv "Intervencija" izabran jer odražava bit događaja koji slavimo slaveći blagdana Božića, naime: Božju intervenciju u naš svijet, povijest i život. "Nazivom 'Intervencija' želimo naglasiti kako je vrijeme kada treba zajedno djelovati sada; on upućuje na žurnost djelovanja, na promjenu koja se želi ostvariti i ublažavanje ili popravljanje štete ili nepravde koja razdire čovjekov život. Nastavljajući tu izvornu intervenciju, a suočeni sa siromaštvom, usamljenosti, bolesti, nezaposlenosti, razočaranjem mnogih naših sugrađana, pozvani smo pitati se: Zašto ne dijeliti, zašto ne voljeti, oprostiti, popraviti, mijenjati, darovati – zašto ne pomoći?", naglasio je Svalina.

Takve poruke nalaze se i na prigodnim promotivnim narukvice, koji su ovih dana upućeni u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, uz potporu i preporuku Ministarstva znanosti obrazovanja i športa. Noseći narukvice u deset boja i s deset različitih poruka, djeca i mladi će uz pomoć svojih požrtvovnih i kreativnih učitelja i učiteljica, profesora i profesorica otkrivati ljepotu dobrote: kako biti prijatelj bližnjima u nevolji, oskudici, bolesti; kako prepoznati potrebe ljudi oko sebe, udružiti se i pravodobno i primjereno pomoći. Već 5 kn - pa i manji novčani dar – izdvojen za narukvicu može promijeniti nečiji život. 50% sredstava koja se u školi prikupe škola može sama usmjeriti obitelji u potrebi u lokalnoj zajednici, a s drugih 50% putem Hrvatskog Caritasa i mreže Caritasa učenici će solidarno pomoći obiteljima diljem Hrvatske.

Mons. Svalina pozvao je i hrvatske tvrtke i građane, tijela državne uprave, jedinice lokalne uprave i samouprave, ustanove i udruge na uključenje u akciju „Za 1000 radosti“. "Voljeli bismo da zajedno možemo uvjeriti naše siromašne sugrađane kako u svojim nevoljama, oskudici i bolesti nisu sami. Da u Hrvatskoj ima dovoljno socijalno osjetljivih, sućutnih ljudi, tvrtki, udruga, koji su im spremni priskočiti upomoć i učiniti da se njihova patnja ublaži. Da se i usred njihove usamljenosti, siromaštva i razočaranja u blagdansko vrijeme može roditi nova nada," rekao je Svalina.

U akciju "Za 1000 radosti" moguće je uključiti se i u više od 1500 katoličkih župa diljem Hrvatske, kamo su također dostavljeni plakati i prigodni letci Hrvatskog Caritasa.

Na kraju je mons. Svalina podsjetio kako građani siromašnim obiteljima tijekom cijele godine mogu pomoći i novčanim darom u donacijske kutije Hrvatskog Caritasa koje su postavljene u 25 poslovnica PBZ-a u najvećim hrvatskim gradovima. Najavio je i tradicionalni humanitarno promotivni događaj na Trgu bana Jelačića u subotu 17. prosinca u sklopu kojeg će uz goste, podupiratelje i volontere Zagrepčanke i Zagrepčani moći po pristupačnim cijenama nabaviti božićna drvca i pritom pomoći obiteljima u potrebi, korisnicima akcije "Za 1000 radosti".

Također je napomenuo da je sve do kraja prosinca u tijeku i akcija "Pomagati je lako", koju već 5. godinu zaredom Hrvatski Caritas provodi u cijeloj Hrvatskoj u suradnji s Lidlom Hrvatska. U 89 Lidlovih trgovina moguće je neki od kupljenih proizvoda darovati siromašnim obiteljima kao i korisnicima crkvenih prihvatilišta za beskućnike i pučkih kuhinja. Djelatnici i volonteri nad/biskupijskih i župnih caritasa tjedno ih preuzimaju i prosljeđuju onima kojima je pomoć potrebna.

Sredstvima prikupljenima akcijom „Za 1000 radosti“ Hrvatski je Caritas, putem mreže nad/biskupijskih i župnih caritasa, proteklih godina pomogao tisućama obitelji a i ove godine želi intervencijom ljubavi i dobra dosegnuti najsiromašnije obitelji diljem Hrvatske.


Građani i tvrtke u akciju „Za 1000 radosti“ INTERVENCIJA mogu se uključiti:
• uplatom na račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR4023400091510126452, poziv na br. 7-16
• on-line uplatom na www.caritas.hr.
• donacijom proizvoda ili usluga
• pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu, PDV uključen)

KONTAKT: Boris Peterlin, tel. 5635 046; 091 2635 011; boris.peterlin@caritas.hr