Naslovna Programi Program rane intervencije

Podrška Razvoju Rane intervencije na područja grada Zadra i Zadarske županije


Podrška Razvoju Rane intervencije logo

Caritas Zadarske Nadbiskupije sudjeluje kao partner na projektu "Podrška Razvoju Rane intervencije na područja grada Zadra i Zadarske županije", koji je započeo sa provedbom 17.09.2020. godine, a traje 24 mjeseca. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Nositelj projekta je Grad Zadar, a drugi projektni partner je Zadarska županija.

NAZIV PROJEKTA: PRRI- Podrška Razvoju Rane Intervenciju na području Grada Zadra i Zadarske županije
NOSITELJ PROJEKTA: Grad Zadar
PROJEKTNI PARTNERI: Caritas Zadarske Nadbiskupije Zadarska županija
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 1.450.470,96 kuna
BESPOVRATNA SREDSTVA: 1.450.470,96 kuna
RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA: 17.09.2020. – 17.09.2022.
OPERATIVNI PROGRAM: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.
FOND: Europski socijalni fond

Rana intervencija obuhvaća stručnu poticajnu pomoć djeci i stručnu i savjetodavnu pomoć njihovim roditeljima i obiteljima kod utvrđenog razvojnog rizika, odstupanja u razvoju ili razvojne poteškoće djeteta, u pravilu do navršene 3. godine života, a najdulje do navršene 7. godine života djeteta. Mnoge obitelji iz različitih razloga ne mogu koristiti usluge rane intervencije, osobito zbog loše financijske situacije ili nemogućnosti redovitih dolazaka na rehabilitacijske programe zbog posla.

Cilj projekta je uspostava mobilnog tima kabineta za ranu intervenciju, koji će kroz stručne patronaže u vrtićima diljem županije stavljati na raspolaganje stručne kapacitete za rad s djecom s razvojnim rizicima, ojačati kapacitete stručnjaka edukacijama, umrežavanjem te razmjenom znanja i vještina sa stručnjacima kako unutar države, tako i sa drugim državama članicama EU. Da da bi se olakšala i potaknula integracija djece s razvojnim odstupanjima u programe vrtića i/ili škola, provest će se radionice za odgajatelje i stručne suradnike.

Provedbom ovog projekta se na području Zadarske županije kroz uspostavu mobilnog tima osigurava se šira dostupnost izvaninstitucionalnog oblika socijalne usluge rane intervencije kao i kvaliteta stručne podrške na razvojnom putu djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, okarakterizirana stjecanjem novih znanja i razvijanjem novih vještina stručnjaka u ovom području, što će značajno doprinijeti povećanju kvalitete njihovih života te senzibilizaciji lokalne zajednice kako bi se minimizirala njihova socijalna isključenost u zajednici u kojoj žive, a čiju podršku trebaju i na koju imaju pravo.

Kabinet za ranu intervenciju

Kabinet za ranu intervenciju
Kabinet za ranu intervenciju