Naslovna O Nama Tko smo?

TKO SMO?


Djelovanje Caritasa Zadarske nadbiskupije temelji se na profesionalnom, kompetentnom i kreativnom pristupu svakom pojedincu, skupini i problemu. Stručna je osposobljenost vrlo važna, ali sama po sebi nije dovoljna.

Djelovanje Caritasa Zadarske nadbiskupije temelji se na profesionalnom, kompetentnom i kreativnom pristupu svakom pojedincu, skupini i problemu. Stručna je osposobljenost vrlo važna, ali sama po sebi nije dovoljna. Zato Caritas Zadarske nadbiskupije svoje nadahnuće pronalazi u evanđelju, vjeri i «izobrazbi srca» njegovih djelatnika koji svakog čovjeka, bez obzira na vjeru, nacionalnost i spol, promatraju kao sliku Božju štiteći njegovo dostojanstvo i konkretno mu pomažući različitim oblicima institucijske i izvaninstitucijske pomoći.

Djelovanje Caritasa Zadarske nadbiskupije orijentira se po Svetom pismu, propisima Katoličke Crkve, socijalnom nauku Katoličke Crkve i crkvenom poslanju, prema ustavu Republike Hrvatske i važećim zakonskim propisima te prema stručnim standardima.

Crkva preko Caritasa odnosno njegovih djelatnosti pruža usluge koje su dio socijalnog programa države te je na taj način partner u socijalno-političkom sustavu. Te djelatnosti djelomično su financirane od strane države. Kroz niz svojih djelatnosti Caritas Zadarske nadbiskupije se bavi socijalnim radom koji je od iznimne važnosti za lokalnu samoupravu i državu. Caritas Zadarske nadbiskupije prepoznaje problematična područja vezana uz obitelj, stare i nemoćne, djecu i mlade, osobe s posebnim potrebama, umiruće i ožalošćene, žrtve obiteljskog nasilja te beskućnike, koje rješava i ublažava aktivnostima preko svojih službi i projekata.